Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A francia Vogue roma címlaplányt akar

Azok kedvéért, akik nem tudják: modellügynök vagyok. Pontosabb szóval mother agency. Azaz találok egy lányt távol a divatfővárosoktól, és szépen lassan felkészítem arra, hogy divatcégekkel, ruha-, és egyéb szépségipari márkákkal közvetlen kapcsolatban álló külföldi ügynökségek modellként tudják alkalmazni Milánótól Tokyoig.

Tegnap eddigi pályafutásom legnagyobb üzletét kötöttem. Sikerült elhelyeznem egy lányt a világ piacvezető modellügynökségénél. Nincs náluk gazdagabb, profibb, erősebb.

Ők, és lassan mindenki más a szakmában Milánótól New Yorkig tudja, hogy van egy elképzelésem arról, hogy ha törik, ha szakad, gyönyörű roma lányokat és/vagy fiúkat be kell juttatni a modellszakmába. Azt már kevesebben tudják, hogy arról is van elképzelésem, hogy mennyire nehéz feladat ez, és hogy csak 5-10 éves távon lehet ebből bármi komolyat elérni, ennél rövidebb idővel kalkulálni nem szabad.

A tegnapi, tárgyalással egybekötött anekdotázás során szóba került Olga Verdisre, a lány, akiről a Dzsipszizmus eddigi legolvasottabb posztjában írtam, hisz idén bekerült ugyanebbe a nemzetközi ügynökségbe. Most nem részletezem, vele mi van, és miért nem halad a karrierje, miért nem tudok beszámolni fejleményekről azóta sem, legyen annyi elég, hogy több, a szakma számára ismert nehezítő tényező az oka, ami nem azzal van összefüggésben, hogy Olga származása mi, vagy hogy hogy néz ki, hanem azzal, hogy lehet-e vele mindezektől függetlenül dolgozni. Tud-e angolul, elég magabiztos és önálló-e, terhelhető-e, és így tovább.

Olga ügyének kitárgyalása közben, mintegy mellesleg, jött az infó a párizsi kollégától, hogy

- Kata, jut eszembe! A francia Vogue roma címlaplányt akar, és nincs! Nincs! Senkinél!

- Már hogy ne lenne - mondtam én szárazon, pókerarccal.

Majd elkértem a sültkrumplit majonézbe mártogató londoni kolléga számítógépét a Kempinski éttermében, és megmutattam nekik egy lányt, aki szerintem tök jó roma címlaplánya lehetne a francia Voguenak.

Leesett az álluk. Egy harminc éves tapasztalattal rendelkező fejvadászról, és egy huszonkét éves menedzserről van szó, akit rengeteg tehetséges, ügynökségi állásra ácsingózó fiatal közül választottak ki, és aki szinte csak sztármodellek között dolgozik nap mint nap.

Szerintük ezzel a prodzsekttel érdemes foglalkozni. Szerintem is, más kérdés, hogy az az inspiráció és lelkesedés, amit tegnap óta egyfolytában érzek, hisz lehet, hogy cigánylány lesz a következő September Issue elején*, kelleni is fog, mert az igazi a munka csak most jön.

Ugyanitt tisztelettel felhívnám a figyelmet arra, hogy azok a magazinok, amelyek a novemberi, vagy esetleg őszi címlapjukon nem roma lányt szerepeltetnek, már inkább hozzá se kezdjenek, mert ez az ötlet már le van lőve, és csak másolni lehet, abban meg mi a jó.

Részletek később. Lehet, hogy nem egy hét múlva, lehet, hogy csak két hónap múlva, de lesznek részletek.

*A September Issue a francia Vogue hagyományosan szeptemberben megjelenő különszáma, vagy inkább különleges száma, szebb, jobb, vastagabb, fontosabb, mint a többi lapszám.

1 Tovább

Romák 56-ból

Az imént láttam a következő posztot egy blogon:

"Néhány név szerint is ismert roma forradalmár[1]:

  • Corvin köz:
    • Szabó Ilonka “Kócos” - hősi halált halt
    • Dilinkó Gábor “Bizsu” - hét év börtönre ítélték
  • Tűzoltó utca:
    • Fehér Nándor (akkor 15 éves) - két és fél év börtönre ítélték (más források szerint a Berzenczey utcai Göndör-csoportban harcolt)
    • Horváth Aladár
    • Kuti László
  • Práter utca:
    • Kisnémeth László “Cigány Laci” - büntetése ismeretlen
    • Horváth Károly - büntetése ismeretlen
    • Radics József - öt év börtönre ítélték
    • Damu János - négy év börtönre ítélték
  • Váci út:
    • “Narancs” - valószínűleg külföldre menekült
    • “Cigány” - valószínűleg külföldre menekült
    • “Kóró” - valószínűleg külföldre menekült
  • Ferencváros:
    • Való Mátyás “Csoki” - hat év börtönre ítélték (más források szerint a Práter utcai csoportban harcolt)
  • Szirmai-csoport:
    • Fátyol István - börtönre ítélték
  • Vajdahunyad utca:
    • Kóté Sörös József “Holi” - kivégezték
  • Thököly út:
    • Csányi Sándor - kivégezték
  • Göndör-csoport (Berzenczey utca):
    • Falusi János parancsnokhelyettes - emigrált, esetleges büntetése ismeretlen
  • Budapest (közelebbről nem ismert helyen):
    • Fátyol István - börtönre ítélték (lehet, hogy azonos a fentebbi F. I.-vel?)
    • Kolompár János - kivégezték
  • Soroksár
    • Sztojka László - tizennégy év börtönre ítélték (Sz. László, Vince és Péter testvérek)
    • Sztojka Vince - tizennégy év börtönre ítélték
    • Sztojka Péter - tíz év börtönre ítélték
  • Nyíregyháza:
    • Dandos Gyula
  • Kiskunmajsa:
0 Tovább

Megnyílt az ország első roma vendéglője!

Frissítés: Szóval a helyes cím persze az lett volna, hogy megnyílt az ország majdnem első roma vendéglője... Hisz volt már, és van is roma vendéglő, legalábbis Budapesten. A Bodag Vendéglő a VIII. Tömő u. 33/a. szám alatt még működik, de sajnos megszűnt egy hasonló hely a XIII. kerületben, a Csanády utca és a Kresz Géza utca sarkán (kösz, blumi!), illetve a Wesselényi utca 49-ben is, a helyén nemrég afrikai étterem nyílt (kösz, ukridge!). Illetve nekem úgy rémlik, mintha lett volna egy roma vendéglő a Keleti pályaudvar környékén, "Csikágóban" is.

Vagy lehetett volna az a cím, hogy megnyílt az ország első, EU kompatibilis konyhával felszerelt roma vendéglője...

Mindenesetre aki tud még működő, vagy valaha működött roma vendéglőkről, kérem, írja meg kommentben, vagy emailben! 

Az eredeti hír így szólt:

"Cigány tyúkos káposzta, kacsanyak késsel vágott tésztával, illetve csirke farhát móringgal - ilyen és ehhez hasonló ételek szerepelnek az ország első roma vendéglőjének étlapján Békés városában - közölte az MTI érdeklődésére az étterem tulajdonosa kedden.

Ásós Géza, aki maga is roma származású, elmondta: a napokban megnyílt étteremben mindenekelőtt a tradicionális roma ételeket szolgálják fel, és a főzés alapja a finomság mellett az olcsóság. Az új étterem főszakácsa a roma tulajdonos családjának segítségével sajátította el az ételek elkészítésének fogásait. A csirke farhát móringgal például úgy készül, hogy a főtt krumplit hagymásan készítik elő, majd piros fűszerekkel ízesítik.


A Kira vendéglő tulajdonosa abban bízik, hogy sikert arat vállalkozása, mert a roma ételeket, például a töltött káposztát hétköznap is felszolgálják, és ez nem jellemző a magyarországi éttermek kínálatára.


A vállalkozó egyébként egy korábbi pizzériát alakított át, és mint fogalmazott, száz négyzetméteres konyhája a legkényesebb uniós előírásoknak is megfelel.
Az étteremben rövidesen autentikus, a valódi cigány folklórt őrző roma zene várja majd az érdeklődőket." (MTI)

 

A hírről szóló infóért köszönet a Turizmus Online magazinnak...! Képek, beszámoló, étteremkritika, interjú és hasonlók: később, talán még novemberben.

3 Tovább

Bódvalenke és a divat

Az ideális az lenne, ha abból a rengeteg gyönyörű roma lányból és fiúból, aki Magyarországon - és a világon! - él, és valamennyire biztos háttérrel rendelkezik, ami nélkül modellkedni elég nehéz, nem mindenki zenésznek akarna tanulni, hogy elszegődhessen külföldre, hanem lennének modellek is köztük. Mert miért ne. 

A modellek és reklámarcok előnye ugyanis a szépség és vonzóság mellett az, hogy speciális eseteket kivéve az arcuk mindig látszik, vagyis a teljesítményük látszik, az a tény, hogy dolgoznak, látszik. Egyszerűen szólva ha nincs kép, nincs munka. Igaz, az is látszik, hogy "Magyarországot hetven százalékban cigányok építik", ahogy egy az építőiparban jártas barátom mondta, mégis sokan gondolják azt, hogy a cigányok csak segélyből tudnak élni.

Persze ahhoz, hogy legyen legalább egy, vagy akár több aktív, roma származású modell, az is kéne, hogy azok, akiknek lehetőségük volna ezeket az arcokat beemelni a többiek közé, a magazinszerkesztők, a fotósok, a sminkesek, a stylistok, a képszerkesztők, és persze a megrendelők, be is emeljék őket. Hát, annyira azért nem emelik. Egyelőre.

Próbálkozások, és szép projektek időnként vannak, általában hirtelen ötletből születnek, és gyorsan megtörténnek, ami jó, de ez a módszer nem a rutinból működő magazinok, ügynökségek, és ruhamárkák módszere, hanem a függetleneké.

Pedig csúnya köröket tudnánk verni a világ bármely divatnagyhatalmára, ha kitermelnénk egy-két megkerülhetetlenül szép és tehetséges roma modellt, mondjuk ezentúl minden évben.

A fotók Bódvalenkén készültek, és először a Mashkulture.hu blogon jelentek meg augusztus 30-án. Az újraközlés apropója egy most szerveződő kiállítás a fotós, Barnie Bódvalenkén készült képeiből. A színes ruhák Tomcsányi Dóri Color Project elnevezésű kollekciójából valók. Barnie egyéb, részben romákról készült fotói megtekinthetők az iambarnie.com-on.

3 Tovább

INVERSE REVERSE

Mielőtt egy nagyobb lélegzetvételű posztra vállalkoznék, jelentem, találtam egy klassz divatanyagot a Lack című magyar divatmagazinból a Cargo Collective weboldalán, amelynek a modellje egy roma származású fiú. Kösz, Nonó!

Más szóval ezt most csak így ideteszem.

 

INVERSE REVERSE

Fotó: Móró Máté
Styling: Varga Noémi
Smink: Nagy Dorottya
Haj: Szél Soma (Microphone Hair)
Modell: Roland

 

 

0 Tovább

Cigány-szerb zenetábor

 

Hol van Valjevo? Belgrádtól 100 kilóméterre délnyugati irányban. Mi van Valjevoban? Van például egy szép folyó, és van egy több turnusos cigány-szerb nyári zenei tábor, 2001 óta, legalábbis a honlap szerint.

Ezek a kedvenc híreim. Miközben megy a maszatolás a politikában, és az asztaltársaságokban, ami nem véletlen, hisz valójában SENKIT sem érdekel, hogy mi van az EU második legnagyobb kisebbségével, lehet, hogy engem sem, valahol, valakiknek mindig van egy kis eszük, és kitalálnak valamit, ami működik - vagy önkormányzati alapon, vagy nagyvállalati támogatással, vagy önálló vállalkozásként.

Miért ne lehetne jó módszer a pénzkeresésre akár roma, akár nem roma gyerekeket akár együtt bevezetni a cigány és a szerb zenei kultúra, és az evésig bezárólag a néphagyományok rendszerébe egy nyári tábor révén? Aki valaha járt, esetleg tartott foglalkozásokat nyári táborban, tudja, hogy sokkal több ragad a gyerekekre és a középiskolásokra rövid idő alatt, jó környezetben, jó társaságban, mint egész évben az iskolában - de tényleg.

Nekem ez az Amala School tetszik. Vannak táncórák, de lehet tanulni hangszeren játszani, és nyelvet is lehet tanulni, mindezeket többféle kombinációban és bontásban, változó - egyébként elég magas - árakon, amelyeket PayPallel lehet kifizetni. Ezzel együtt a szervezők azt javasolják, és ez szimpatikus, hogy két kurzusnál többet ne vállaljanak a jelentkezők.

És hát a koszt!

Kipróbálnám.

0 Tovább

A hercegkisasszony és a koldus

Ha van, amihez aztán tényleg nem értek, az a lósport.

Napok óta önbizalomhiány miatt halogatom ezt a posztot, mert még azt se tudom, hogy az event riding - talán díjugratás? vagy díjlovaglás? egyáltalán ez a kettő ugyanaz, vagy nem? - hogy van magyarul. És az, hogy express eventing?

Angliában él Phoebe Buckley, egy roma származású lány, aki 2009-ben azzal került az újságokba, hogy tök csóró létére - eleve nem gazdag, és azon belül nem arisztokrata létére - egy versenyen indult Zara Phillipsszel, Anna hercegnő lányával. A "Hercegkisasszony és a koldus", volt ilyen szalagcím is. Egyébként általában lazán GYPSY-ként hivatkoznak rá több cikk címében is a Telegraphtól a Guardianig. Végülis..

Phoebe Little Tigerrel a Badmintoni versenyen 2009-ben

De nem ez a lényeg. Meg még az se, hogy Phoebe cigány származású. Az, hogy miközben a társai luxus lószállítóval fuvarozzák a lovaikat, ő meg a szüleivel együtt évekig istállókat pucolt pénzért, hogy ne kelljen feladnia a versenyzést, már érdekesebb. Állítólag hatvan éve nem volt rá példa, hogy szegény sorból jövő versenyző komoly versenyen eredményt érjen el ebben a sportágban.

Phoebe a szüleivel

Igaz, hogy erre azért volt szükség, mert épp letelepedett vándorcigányoknak, mint Phoebeék is voltak még pár éve, nem annyira akartak hitelt adni a bankok, amikor arról volt szó, hogy ló kell, a lovat etetni kell, és egyáltalán, készülni kell a versenyekre, hisz van itt egy tehetséges, 11 éves gyerek, aki egy tévésorozatot látva határozta el, hogy zsoké(?) lesz.



Ez lassan tizenöt éve volt, és Phoebe még mindig versenyzik, a tavaly idényben az U25-ös mezőnyben (nem biztos, hogy tudom, az mi..) 6. helyezést ért el. Egy 2009-es újságcikk szerint már 12-20 ezer font közötti összeget keresett évente (ezt már értem), de kiemelkedő, minden gondot megoldó szponzori szerződése nem volt, és ez, ha jól tudom, továbbra is így van. Közben a versenyzés mellé - amelyben az Olimpiára való kijutás a cél - bejött vállalkozásként egy saját versenyló állomány kinevelése.

Ennek a huszonöt éves, egyedülálló lánynak ez az élete, és nem mondanám, ha ő nem mondaná, hogy az egyik ok, amiért sosem adná fel, pont az, hogy példát mutasson más roma lányoknak, vagy inkább alternatívát, legalább a nagyon korai házasságra. Ezt leszámítva nem foglalkoztatja, pláne nem hátráltatja a származása, amire az eredményein kívül talán az Identity Crisis, azaz Identitásválság névre keresztelt lova az egyik legjobb bizonyíték.

Igaz, nemrégiben volt zűr abból, hogy egy kézbesítetlen számla miatt azzal vádolták, egyáltalán nem akart fizetni, aztán meg azzal, hogy a pletyka terjesztőjét azzal fenyegette, felgyújta a házát.. Mindenesetre úgy tűnik, Phoebet nem kell félteni, kiáll magáért, ha úgy adódik. Mindeközben szerinte a ló az egyik legjobb mérce, hisz nem foglalkozik azzal, hogy aki megüli, arisztokrata-e, vagy cigány.

Hogy is szokták mondani, lovas nemzet vagyunk...? :/

Phoebe weboldala, ahol blogot is vezet: itt.

Phoebe Facebook-oldala: itt.

A Youtube-videó, ahol bemutatkozik: itt.

4 Tovább

The World Is Colorful


Másodszor rendeztek Bulgariaban roma divatshowt nemzetközi résztvevőkkel május 9-én. A szófiai székhelyű Roma Fashion a Facebookon is megtalálható.

0 Tovább

Roma lány a világ legerősebb ügynökségénél!

Fotó: Jordan Doner

Annyit tudni kell, mielőtt belekezdek a történetbe, hogy a világ két elsőszámú modellügynöksége az IMG és a Women. Vagy az IMG és a Next? Vagy az IMG és a Marilyn,  melyek közül az előbbi Palvin Barbara, az utóbbi Mihalik Enikő new yorki ügynöksége? Lényeg, hogy az IMG mindig ott van az utolsó kettőben, amikor a legnagyobb, legpénzesebb, legnagyobb presztizsű munkák elnyeréséért folyik a harc.

Csak azért mondom, mert az IMG modelljei között egy moldvai roma lány bukkant fel!

Két évvel ezelőtt nyáron Bukarestben jártam a Mandarina Modelsnél, mert épp 5-6 új modelljüknek csináltattak tesztfotókat (hírhedt nevén portfóliót) egy remek cseh fotóssal, ehhez az akcióhoz csatlakoztam én is két saját modellel. Nem ismertem a Mandarinát, újak voltak még, egyik délután le is huppantam az ügynökség tulaja - a harminc év körüli, volt londoni bankigazgató - mellé, aki büszkén mutatta be az összes lányt a weboldalról. Egyik különlegesebb és modellesebb arcú volt, mint a másik, tökéletes alakkal és mozdulatokkal.

 

Fotó: Lukáš Dvořák

Szavába vágva mutattam rá egy exotikus arcú, gyönyörű bronzos bőrű roma lányra, Olga Verdishre, akit a Mandarina ugyanúgy Moldvában fedezett fel, mint a modelljei többségét. Kérdeztem, milyen a lány, mi lesz a sorsa, mire kiderült, hogy az IMG és egyben a szakma legnagyobb hatalmú fejvadásza, Dominique Caffin nagyon odavan Olgáért, és szeretné, ha némi felkészítés után azonnal New Yorkba repülne.


Fotó: Lukáš Dvořák

Persze ilyen mondatok relatíve sokszor elhangzanak, és egészen addig, míg valaki szerződést is kap, és tényleg befut, csak ígéretnek számítanak. Nem is lepett meg, amikor később, más csatornákon keresztül azt hallottam, hogy Olga tényleg New Yorkban van, de a One Management modelljeként. Régen rossz, gondoltam, ugyanis a One már hónapok óta fennállása egyik legnagyobb finanszírozási válságától szenvedett, és úgy nézett ki, nem lesz befektető, aki életben tartja az egyébként nagyon nagy hírű és nagyon menő ügynökséget.

Aztán két évig nem tudtam semmit, és Olga, aki már 2009-ben is 22 éves volt, a bukaresti ügynökség weboldaláról is lekerült. Ennyi volt, megint nem lesz roma származású (óvatosan írom ezt le) szupermodell. Most viszont ott figyelnek a képei az IMG oldalán, méghozzá nem a több száz, felkészítés alatt álló, és leginkább Ázsiában dolgozó lány, hanem a véglegesre szerződtetett modellek között.

Túl sok új fotója nincs, és azok sem a divatfővárosokból származnak. Némelyiken mintha egy orosz közösségi oldal vagy egy orosz fotós vízjelei lennének, szóval kicsit fura az egész, de ott van az IMG-nél, és ha ott van, akkor valami lesz vele, bár még mindig benne van a pakliban, mert mindig benne van a pakliban, hogy mégsem lesz vele semmi - csak az már nem az ő hibája lesz.

Olga Verdish karrierjének alakulását figyelni fogom - posztok formájában. Milyen jó is lenne egy epizód a nem létező sorozatban, ahol az IMG new yorki főhadiszállásán értekezem Olga ügynökével, míg a háttérben bikinis lányok flangálnak, nem?!

1 Tovább

Végre!

Fotó: Lukáš Dvořák

Holnap reggel első dolgom lesz megírni a fotóhoz tartozó sztorit. Konkrétan breaking newsról van szó.

0 Tovább
«
123

Dzsipszizmus

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek