Ha van, amihez aztán tényleg nem értek, az a lósport.

Napok óta önbizalomhiány miatt halogatom ezt a posztot, mert még azt se tudom, hogy az event riding - talán díjugratás? vagy díjlovaglás? egyáltalán ez a kettő ugyanaz, vagy nem? - hogy van magyarul. És az, hogy express eventing?

Angliában él Phoebe Buckley, egy roma származású lány, aki 2009-ben azzal került az újságokba, hogy tök csóró létére - eleve nem gazdag, és azon belül nem arisztokrata létére - egy versenyen indult Zara Phillipsszel, Anna hercegnő lányával. A "Hercegkisasszony és a koldus", volt ilyen szalagcím is. Egyébként általában lazán GYPSY-ként hivatkoznak rá több cikk címében is a Telegraphtól a Guardianig. Végülis..

Phoebe Little Tigerrel a Badmintoni versenyen 2009-ben

De nem ez a lényeg. Meg még az se, hogy Phoebe cigány származású. Az, hogy miközben a társai luxus lószállítóval fuvarozzák a lovaikat, ő meg a szüleivel együtt évekig istállókat pucolt pénzért, hogy ne kelljen feladnia a versenyzést, már érdekesebb. Állítólag hatvan éve nem volt rá példa, hogy szegény sorból jövő versenyző komoly versenyen eredményt érjen el ebben a sportágban.

Phoebe a szüleivel

Igaz, hogy erre azért volt szükség, mert épp letelepedett vándorcigányoknak, mint Phoebeék is voltak még pár éve, nem annyira akartak hitelt adni a bankok, amikor arról volt szó, hogy ló kell, a lovat etetni kell, és egyáltalán, készülni kell a versenyekre, hisz van itt egy tehetséges, 11 éves gyerek, aki egy tévésorozatot látva határozta el, hogy zsoké(?) lesz.



Ez lassan tizenöt éve volt, és Phoebe még mindig versenyzik, a tavaly idényben az U25-ös mezőnyben (nem biztos, hogy tudom, az mi..) 6. helyezést ért el. Egy 2009-es újságcikk szerint már 12-20 ezer font közötti összeget keresett évente (ezt már értem), de kiemelkedő, minden gondot megoldó szponzori szerződése nem volt, és ez, ha jól tudom, továbbra is így van. Közben a versenyzés mellé - amelyben az Olimpiára való kijutás a cél - bejött vállalkozásként egy saját versenyló állomány kinevelése.

Ennek a huszonöt éves, egyedülálló lánynak ez az élete, és nem mondanám, ha ő nem mondaná, hogy az egyik ok, amiért sosem adná fel, pont az, hogy példát mutasson más roma lányoknak, vagy inkább alternatívát, legalább a nagyon korai házasságra. Ezt leszámítva nem foglalkoztatja, pláne nem hátráltatja a származása, amire az eredményein kívül talán az Identity Crisis, azaz Identitásválság névre keresztelt lova az egyik legjobb bizonyíték.

Igaz, nemrégiben volt zűr abból, hogy egy kézbesítetlen számla miatt azzal vádolták, egyáltalán nem akart fizetni, aztán meg azzal, hogy a pletyka terjesztőjét azzal fenyegette, felgyújta a házát.. Mindenesetre úgy tűnik, Phoebet nem kell félteni, kiáll magáért, ha úgy adódik. Mindeközben szerinte a ló az egyik legjobb mérce, hisz nem foglalkozik azzal, hogy aki megüli, arisztokrata-e, vagy cigány.

Hogy is szokták mondani, lovas nemzet vagyunk...? :/

Phoebe weboldala, ahol blogot is vezet: itt.

Phoebe Facebook-oldala: itt.

A Youtube-videó, ahol bemutatkozik: itt.