Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megnyílt az ország első roma vendéglője!

Frissítés: Szóval a helyes cím persze az lett volna, hogy megnyílt az ország majdnem első roma vendéglője... Hisz volt már, és van is roma vendéglő, legalábbis Budapesten. A Bodag Vendéglő a VIII. Tömő u. 33/a. szám alatt még működik, de sajnos megszűnt egy hasonló hely a XIII. kerületben, a Csanády utca és a Kresz Géza utca sarkán (kösz, blumi!), illetve a Wesselényi utca 49-ben is, a helyén nemrég afrikai étterem nyílt (kösz, ukridge!). Illetve nekem úgy rémlik, mintha lett volna egy roma vendéglő a Keleti pályaudvar környékén, "Csikágóban" is.

Vagy lehetett volna az a cím, hogy megnyílt az ország első, EU kompatibilis konyhával felszerelt roma vendéglője...

Mindenesetre aki tud még működő, vagy valaha működött roma vendéglőkről, kérem, írja meg kommentben, vagy emailben! 

Az eredeti hír így szólt:

"Cigány tyúkos káposzta, kacsanyak késsel vágott tésztával, illetve csirke farhát móringgal - ilyen és ehhez hasonló ételek szerepelnek az ország első roma vendéglőjének étlapján Békés városában - közölte az MTI érdeklődésére az étterem tulajdonosa kedden.

Ásós Géza, aki maga is roma származású, elmondta: a napokban megnyílt étteremben mindenekelőtt a tradicionális roma ételeket szolgálják fel, és a főzés alapja a finomság mellett az olcsóság. Az új étterem főszakácsa a roma tulajdonos családjának segítségével sajátította el az ételek elkészítésének fogásait. A csirke farhát móringgal például úgy készül, hogy a főtt krumplit hagymásan készítik elő, majd piros fűszerekkel ízesítik.


A Kira vendéglő tulajdonosa abban bízik, hogy sikert arat vállalkozása, mert a roma ételeket, például a töltött káposztát hétköznap is felszolgálják, és ez nem jellemző a magyarországi éttermek kínálatára.


A vállalkozó egyébként egy korábbi pizzériát alakított át, és mint fogalmazott, száz négyzetméteres konyhája a legkényesebb uniós előírásoknak is megfelel.
Az étteremben rövidesen autentikus, a valódi cigány folklórt őrző roma zene várja majd az érdeklődőket." (MTI)

 

A hírről szóló infóért köszönet a Turizmus Online magazinnak...! Képek, beszámoló, étteremkritika, interjú és hasonlók: később, talán még novemberben.

3 Tovább

Disznóvágás roma módra a Travel ChanellenAndrew Zimmern Bizarre Foods (Bizarr étkek) című műsorának március 22-i adása Magyarországon készült, és egy Paszab községbeli roma család vándorzenész tagjainak hazatérését ünneplő disznóvágással kezdődött, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A sült vér hagymával és szalonnával, a friss hurka és kolbász, a család nőtagjainak avatott mozdulatai, a bélpucolás profizmusa, a pálinkával felpörgetett zene és tánc kint a napon mind célba találtak.

A műsor blogján aztán Zimmern megemlékezett arról is, hogyan sikerült kisebb izgalmak után a felszerelésüknek védelmet szerezni a gyerekektől egy karton ásványvízért, egy doboz csokiért és egy karton csipszért cserébe... :)

A Bizarre Foods végig nagyon élvezetes epizódja letölthető innen.

Köszönet a linkért!

0 Tovább

Roma vendéglő Ungváron

Van az úgy, hogy az ember a Barikádnak köszönhetően bukkan rá a következő témájára.

A Romani Yag kávézó, étterem és hotel Ungvár Radvánc nevű részében található. Ez a város azon pontja, ahol a legtöbb roma él. A tulajdonos, az alkalmazottak, és jórészt a vendégek is romák, bár többen érkeznek külföldről, mint Ukrajnából, a szűkös körülmények között élő helybéli romák pedig csak ritkán jutnak el a vendéglőbe.

A legtöbben Szlovákiából, Magyarországról és Kijevből látogatnak el Ungvárra a Romani Yag kedvéért. (A szlovák-ukrán határ 5 kilométer távolságra van, a legközelebbi magyar átkelőhely 25 kilométer.)

A vendéglő 2008 augusztusában nyílt meg. A tulajdonosa Dr Ádám Aladár, Ukrajna egyetlen roma származású delegáltja az Európa Parlamentben.

Az étlapon sorakozó roma ételek ára 10 dollár és 30 dollár között mozog, ami nem meglepő, tudva, hogy a Romani Yag a tehetős roma vendégek számára épült. A cigány borscs 15 dollár, egy nagy adag töltött káposzta, ami marha-, disznó- és kacsahúsból készül, 28 dollár, a köretek ára 8-10 dollár körül van.

Természetesen van élő cigányzene, lehet kapni cigánypecsenyét, és egy (talán megfelel a fordítás)  "tyúkhús tolvaj módra" nevű ételt is, ami a szabad ég alatt készül, és egy átlagos szárnyasételnél kétszer jobb ízét annak köszönheti, hogy lopott tyúkból készül... Legalábbis a legenda szerint. :)

A hat szobával rendelkező hotel minden hétvégén tele van. A hatalmas, impozáns étterem főleg esküvők, születésnapok, és egyéb nagy, családi rendezvények színhelyéül szolgál. Ádám Aladár szerint a vendégek rengeteg mindent elhagynak, náluk felejtenek. Lopás is történt már egy alkalommal, amit azonnal jelentettek a rendőrségen. "Cigány étterem vagyunk, nem engedhetünk meg magunknak ilyen botrányokat", nyilatkozta a tulajdonos. Azért sem, mert a helybéli taxisok állítólag sorra irányítják más szálláshelyek felé az Ungvárra érkező turistákat.

Holott a Romani Yag pont arról híres, hogy a felszolgálói udvariasak, a portája mindig rendben van tartva, és a szobák makulátlanul tiszták. Ádámék ezzel küzdenek a rosszindulatú pletykák ellen.

Na meg azzal, hogy sikeresen működtetnek egy sok lehetőséget rejtő, munkahelyeket teremtő, másolható, száz százalékosan roma üzleti modellt.

Az étterem weboldala: http://romaniyag.biz

0 Tovább

Receptek

Amíg én csak az előkészületeknél tartok, a Sosinet.hu már január közepén elkezdett egy sorozatot jellegzetes cigány ételekről az egészségünkre rovaton belül.

A Sosinet.hu egy éve indult, és egyre változatosabb tartalmakat jelentet meg. A legérdekesebbek a zenével kapcsolatos anyagok, valamint az interjúk, legalábbis a gasztrovideókig ezek voltak azok...

A krumplival készülő cigány hurka receptjéhez ide, a táskaleves nevű desszert videójához pedig ide lehet kattintani. A cigány hurkáról egyébként a HVG-ben is olvashattunk már, link itt.

Folyt. köv.

0 Tovább

Dzsipszizmus

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek