Help Sales ÁSZF

Disznóvágás roma módra a Travel ChanellenAndrew Zimmern Bizarre Foods (Bizarr étkek) című műsorának március 22-i adása Magyarországon készült, és egy Paszab községbeli roma család vándorzenész tagjainak hazatérését ünneplő disznóvágással kezdődött, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A sült vér hagymával és szalonnával, a friss hurka és kolbász, a család nőtagjainak avatott mozdulatai, a bélpucolás profizmusa, a pálinkával felpörgetett zene és tánc kint a napon mind célba találtak.

A műsor blogján aztán Zimmern megemlékezett arról is, hogyan sikerült kisebb izgalmak után a felszerelésüknek védelmet szerezni a gyerekektől egy karton ásványvízért, egy doboz csokiért és egy karton csipszért cserébe... :)

A Bizarre Foods végig nagyon élvezetes epizódja letölthető innen.

Köszönet a linkért!

0 Tovább

Roma vendéglő Ungváron

Van az úgy, hogy az ember a Barikádnak köszönhetően bukkan rá a következő témájára.

A Romani Yag kávézó, étterem és hotel Ungvár Radvánc nevű részében található. Ez a város azon pontja, ahol a legtöbb roma él. A tulajdonos, az alkalmazottak, és jórészt a vendégek is romák, bár többen érkeznek külföldről, mint Ukrajnából, a szűkös körülmények között élő helybéli romák pedig csak ritkán jutnak el a vendéglőbe.

A legtöbben Szlovákiából, Magyarországról és Kijevből látogatnak el Ungvárra a Romani Yag kedvéért. (A szlovák-ukrán határ 5 kilométer távolságra van, a legközelebbi magyar átkelőhely 25 kilométer.)

A vendéglő 2008 augusztusában nyílt meg. A tulajdonosa Dr Ádám Aladár, Ukrajna egyetlen roma származású delegáltja az Európa Parlamentben.

Az étlapon sorakozó roma ételek ára 10 dollár és 30 dollár között mozog, ami nem meglepő, tudva, hogy a Romani Yag a tehetős roma vendégek számára épült. A cigány borscs 15 dollár, egy nagy adag töltött káposzta, ami marha-, disznó- és kacsahúsból készül, 28 dollár, a köretek ára 8-10 dollár körül van.

Természetesen van élő cigányzene, lehet kapni cigánypecsenyét, és egy (talán megfelel a fordítás)  "tyúkhús tolvaj módra" nevű ételt is, ami a szabad ég alatt készül, és egy átlagos szárnyasételnél kétszer jobb ízét annak köszönheti, hogy lopott tyúkból készül... Legalábbis a legenda szerint. :)

A hat szobával rendelkező hotel minden hétvégén tele van. A hatalmas, impozáns étterem főleg esküvők, születésnapok, és egyéb nagy, családi rendezvények színhelyéül szolgál. Ádám Aladár szerint a vendégek rengeteg mindent elhagynak, náluk felejtenek. Lopás is történt már egy alkalommal, amit azonnal jelentettek a rendőrségen. "Cigány étterem vagyunk, nem engedhetünk meg magunknak ilyen botrányokat", nyilatkozta a tulajdonos. Azért sem, mert a helybéli taxisok állítólag sorra irányítják más szálláshelyek felé az Ungvárra érkező turistákat.

Holott a Romani Yag pont arról híres, hogy a felszolgálói udvariasak, a portája mindig rendben van tartva, és a szobák makulátlanul tiszták. Ádámék ezzel küzdenek a rosszindulatú pletykák ellen.

Na meg azzal, hogy sikeresen működtetnek egy sok lehetőséget rejtő, munkahelyeket teremtő, másolható, száz százalékosan roma üzleti modellt.

Az étterem weboldala: http://romaniyag.biz

0 Tovább

Receptek

Amíg én csak az előkészületeknél tartok, a Sosinet.hu már január közepén elkezdett egy sorozatot jellegzetes cigány ételekről az egészségünkre rovaton belül.

A Sosinet.hu egy éve indult, és egyre változatosabb tartalmakat jelentet meg. A legérdekesebbek a zenével kapcsolatos anyagok, valamint az interjúk, legalábbis a gasztrovideókig ezek voltak azok...

A krumplival készülő cigány hurka receptjéhez ide, a táskaleves nevű desszert videójához pedig ide lehet kattintani. A cigány hurkáról egyébként a HVG-ben is olvashattunk már, link itt.

Folyt. köv.

0 Tovább

Dzsipszizmus

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek