Frissítés: Szóval a helyes cím persze az lett volna, hogy megnyílt az ország majdnem első roma vendéglője... Hisz volt már, és van is roma vendéglő, legalábbis Budapesten. A Bodag Vendéglő a VIII. Tömő u. 33/a. szám alatt még működik, de sajnos megszűnt egy hasonló hely a XIII. kerületben, a Csanády utca és a Kresz Géza utca sarkán (kösz, blumi!), illetve a Wesselényi utca 49-ben is, a helyén nemrég afrikai étterem nyílt (kösz, ukridge!). Illetve nekem úgy rémlik, mintha lett volna egy roma vendéglő a Keleti pályaudvar környékén, "Csikágóban" is.

Vagy lehetett volna az a cím, hogy megnyílt az ország első, EU kompatibilis konyhával felszerelt roma vendéglője...

Mindenesetre aki tud még működő, vagy valaha működött roma vendéglőkről, kérem, írja meg kommentben, vagy emailben! 

Az eredeti hír így szólt:

"Cigány tyúkos káposzta, kacsanyak késsel vágott tésztával, illetve csirke farhát móringgal - ilyen és ehhez hasonló ételek szerepelnek az ország első roma vendéglőjének étlapján Békés városában - közölte az MTI érdeklődésére az étterem tulajdonosa kedden.

Ásós Géza, aki maga is roma származású, elmondta: a napokban megnyílt étteremben mindenekelőtt a tradicionális roma ételeket szolgálják fel, és a főzés alapja a finomság mellett az olcsóság. Az új étterem főszakácsa a roma tulajdonos családjának segítségével sajátította el az ételek elkészítésének fogásait. A csirke farhát móringgal például úgy készül, hogy a főtt krumplit hagymásan készítik elő, majd piros fűszerekkel ízesítik.


A Kira vendéglő tulajdonosa abban bízik, hogy sikert arat vállalkozása, mert a roma ételeket, például a töltött káposztát hétköznap is felszolgálják, és ez nem jellemző a magyarországi éttermek kínálatára.


A vállalkozó egyébként egy korábbi pizzériát alakított át, és mint fogalmazott, száz négyzetméteres konyhája a legkényesebb uniós előírásoknak is megfelel.
Az étteremben rövidesen autentikus, a valódi cigány folklórt őrző roma zene várja majd az érdeklődőket." (MTI)

 

A hírről szóló infóért köszönet a Turizmus Online magazinnak...! Képek, beszámoló, étteremkritika, interjú és hasonlók: később, talán még novemberben.