Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Cigány-szerb zenetábor

 

Hol van Valjevo? Belgrádtól 100 kilóméterre délnyugati irányban. Mi van Valjevoban? Van például egy szép folyó, és van egy több turnusos cigány-szerb nyári zenei tábor, 2001 óta, legalábbis a honlap szerint.

Ezek a kedvenc híreim. Miközben megy a maszatolás a politikában, és az asztaltársaságokban, ami nem véletlen, hisz valójában SENKIT sem érdekel, hogy mi van az EU második legnagyobb kisebbségével, lehet, hogy engem sem, valahol, valakiknek mindig van egy kis eszük, és kitalálnak valamit, ami működik - vagy önkormányzati alapon, vagy nagyvállalati támogatással, vagy önálló vállalkozásként.

Miért ne lehetne jó módszer a pénzkeresésre akár roma, akár nem roma gyerekeket akár együtt bevezetni a cigány és a szerb zenei kultúra, és az evésig bezárólag a néphagyományok rendszerébe egy nyári tábor révén? Aki valaha járt, esetleg tartott foglalkozásokat nyári táborban, tudja, hogy sokkal több ragad a gyerekekre és a középiskolásokra rövid idő alatt, jó környezetben, jó társaságban, mint egész évben az iskolában - de tényleg.

Nekem ez az Amala School tetszik. Vannak táncórák, de lehet tanulni hangszeren játszani, és nyelvet is lehet tanulni, mindezeket többféle kombinációban és bontásban, változó - egyébként elég magas - árakon, amelyeket PayPallel lehet kifizetni. Ezzel együtt a szervezők azt javasolják, és ez szimpatikus, hogy két kurzusnál többet ne vállaljanak a jelentkezők.

És hát a koszt!

Kipróbálnám.

0 Tovább

Bacsik Elek megvan?

Bacsik Eleket én is csak most találtam egy mikroblogon a hétvégén.

Nem tudtam, hogy 1926-ban született, és a Zeneakadémián tanult hegedülni Cziffra György tanítványaként, bár aztán a bebop és a gitár kezdte érdekelni Dizzy Gillespie és Charlie Parker miatt. Így tanult meg 19 évesen, tanár nélkül, jazzgitáron játszani.

Egy nagyzenekarban kezdett dolgozni, majd az ötvenes évek elején Tabányi Mihály formációjával eljutott többek között Svájcba, ahol Hazy Ostenwalddal játszott. Itt volt alkalma először kézbe venni legnagyobb idoljai lemezeit. "Mindent megvettem, amit csak találtam", nyilatkozta egy interjúban húsz évvel később a legendás zenei újságírónak, Leonard Feathernek.

Azt sem tudtam, hogy Bacsik később beutazta a fél világot Spanyolországtól kezdve Portugálián át Olaszországig (itt találkozott először Gillespievel), majd egy libanoni kitérő után 1959-től egy darabig Párizsban élt.

Ekkor jelent meg a The Electric Guitar Of The Eclectic Elek Bacsik című albuma (1962-ben) a Fontana Recordsnál, és ugyanabben az évben közreműködött Gillespie Dizzy on the French Riviera című lemezén. Sőt, ebből az időből való az egyik legérdekesebb videó, a Serge Gainsbourggal és Michel Gaudryval közös felvétel, az All The Things You Are is (1964).

Bacsik 1966-ban Amerikába költözött, és haláláig ott élt, javarészt Las Vegasban. Dizzy Gillespievel a Newport fesztiválon is volt alkalma együtt játszani, ezúttal hegedűn, 1974-ben. Ugyanebben az évben jelent meg I Love You című lemeze, amelyen a bebop hegedű hangsúlyos szerepet kap, ahogy a Bird and Dizzy: A Musical Tribute-ön is. Életének utolsó majdnem húsz évéről keveset tudni, 1993-ban halt meg. 2002-ben még megjelent a nevével egy Nuages című album, de azóta leginkább a Youtube-on terjednek a zenéi. Mondjuk, terjedhetnének jobban is.

Az bezzeg elterjedt, hogy a budapesti születésű Bacsik Django Reinhardt unokatestvére. Nem volt az. Ráadásul Bacsik utálta, hogy állandóan így hivatkoznak rá csak azért, mert ő is cigány származású, és gitározik.

Dióhéjban ennyi...

1 Tovább

Dzsipszizmus

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek