Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Cigány-szerb zenetábor

 

Hol van Valjevo? Belgrádtól 100 kilóméterre délnyugati irányban. Mi van Valjevoban? Van például egy szép folyó, és van egy több turnusos cigány-szerb nyári zenei tábor, 2001 óta, legalábbis a honlap szerint.

Ezek a kedvenc híreim. Miközben megy a maszatolás a politikában, és az asztaltársaságokban, ami nem véletlen, hisz valójában SENKIT sem érdekel, hogy mi van az EU második legnagyobb kisebbségével, lehet, hogy engem sem, valahol, valakiknek mindig van egy kis eszük, és kitalálnak valamit, ami működik - vagy önkormányzati alapon, vagy nagyvállalati támogatással, vagy önálló vállalkozásként.

Miért ne lehetne jó módszer a pénzkeresésre akár roma, akár nem roma gyerekeket akár együtt bevezetni a cigány és a szerb zenei kultúra, és az evésig bezárólag a néphagyományok rendszerébe egy nyári tábor révén? Aki valaha járt, esetleg tartott foglalkozásokat nyári táborban, tudja, hogy sokkal több ragad a gyerekekre és a középiskolásokra rövid idő alatt, jó környezetben, jó társaságban, mint egész évben az iskolában - de tényleg.

Nekem ez az Amala School tetszik. Vannak táncórák, de lehet tanulni hangszeren játszani, és nyelvet is lehet tanulni, mindezeket többféle kombinációban és bontásban, változó - egyébként elég magas - árakon, amelyeket PayPallel lehet kifizetni. Ezzel együtt a szervezők azt javasolják, és ez szimpatikus, hogy két kurzusnál többet ne vállaljanak a jelentkezők.

És hát a koszt!

Kipróbálnám.

0 Tovább

Bacsik Elek megvan?

Bacsik Eleket én is csak most találtam egy mikroblogon a hétvégén.

Nem tudtam, hogy 1926-ban született, és a Zeneakadémián tanult hegedülni Cziffra György tanítványaként, bár aztán a bebop és a gitár kezdte érdekelni Dizzy Gillespie és Charlie Parker miatt. Így tanult meg 19 évesen, tanár nélkül, jazzgitáron játszani.

Egy nagyzenekarban kezdett dolgozni, majd az ötvenes évek elején Tabányi Mihály formációjával eljutott többek között Svájcba, ahol Hazy Ostenwalddal játszott. Itt volt alkalma először kézbe venni legnagyobb idoljai lemezeit. "Mindent megvettem, amit csak találtam", nyilatkozta egy interjúban húsz évvel később a legendás zenei újságírónak, Leonard Feathernek.

Azt sem tudtam, hogy Bacsik később beutazta a fél világot Spanyolországtól kezdve Portugálián át Olaszországig (itt találkozott először Gillespievel), majd egy libanoni kitérő után 1959-től egy darabig Párizsban élt.

Ekkor jelent meg a The Electric Guitar Of The Eclectic Elek Bacsik című albuma (1962-ben) a Fontana Recordsnál, és ugyanabben az évben közreműködött Gillespie Dizzy on the French Riviera című lemezén. Sőt, ebből az időből való az egyik legérdekesebb videó, a Serge Gainsbourggal és Michel Gaudryval közös felvétel, az All The Things You Are is (1964).

Bacsik 1966-ban Amerikába költözött, és haláláig ott élt, javarészt Las Vegasban. Dizzy Gillespievel a Newport fesztiválon is volt alkalma együtt játszani, ezúttal hegedűn, 1974-ben. Ugyanebben az évben jelent meg I Love You című lemeze, amelyen a bebop hegedű hangsúlyos szerepet kap, ahogy a Bird and Dizzy: A Musical Tribute-ön is. Életének utolsó majdnem húsz évéről keveset tudni, 1993-ban halt meg. 2002-ben még megjelent a nevével egy Nuages című album, de azóta leginkább a Youtube-on terjednek a zenéi. Mondjuk, terjedhetnének jobban is.

Az bezzeg elterjedt, hogy a budapesti születésű Bacsik Django Reinhardt unokatestvére. Nem volt az. Ráadásul Bacsik utálta, hogy állandóan így hivatkoznak rá csak azért, mert ő is cigány származású, és gitározik.

Dióhéjban ennyi...

1 Tovább

Az isztambuli roma gyerekzenekar



A Sabanci-dinasztia Törökország nagymúltú iparos családjainak egyike. Kiterjedt jótékonysági hálózatot működtetnek a Sabanci Alapítványon keresztül, ami ösztöndíjakat biztosít, díjakat oszt, és kultúrális eseményeket támogat. Nyomon követik azokat a magánszemélyeket, közéleti szereplőket és cégeket is, akik jelentős társadalmi változást indítanak el például szociális problémák kezelésében, és segítenek abban, hogy az eredmények, és a mögöttük álló emberek nagy publicitást kapjanak.

Az alapítványnak két éve önálló műsora van a török állami tévében Turkey's Changemakers címmel. Az Ismail Gündüzről és az isztambuli roma gyerekzenekarról szóló riport a második évad 18. adása. (A Turkey's Changemaker'st a Facebookon is meg lehet találni, link itt.)

Ismail Gündüzt 2007-ben lett Isztambul Büyükçekmece kerületének polgármestere. Már megbizatása legelején szembesült azzal, hogy a kerületben kiugró számban élnek romák, és kiderült az is, hogy nagyon kevés roma származású gyerek jár iskolába, ráadásul nagyon sokan hagyják félbe a tanulmányaikat.

Gündüz nem sokáig tétlenkedett. A kerület néhány műkedvelő helyi lakos anyagi segítségével hangszereket vásárolt, és létrehozott egy zenekart a helyi iskolában azért, hogy meg tudják tartani a roma fiatalokat, és arra ösztönözzék őket, hogy folytassák zenei tanulmányaikat.

Az elmúlt több mint három évben 100 gyerek fordult meg a programban, és néhányan közülük már művészeti iskolákban tanulnak zenét. A zenekar híre elterjedt egész Törökországban, és a gyerekek több városban koncerteztek. Az egyik legfontosabb fellépésükre az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat részeként került sor 2010-ben.

A fenti videó egy rövid riport Gündüzről és a zenekarról. A tévében lement teljes anyag itt látható.

 

 

 

0 Tovább

Cher Lloyd sztárokkal készít lemezt

Cher Lloyd tavaly, tizenhét évesen került be a brit X-faktorba, és végül negyedikként esett ki a versenyből.

A bulvársajtó és a közönség támadta roma származása, és akaratos, pukkancs természete miatt is, mentora, Cheryl Cole viszont végig töretlenül támogatta, ahogy a televiziós tehetségkutatás koronázatlan királya, Simon Cowell is, mondván, Cherben minden megvan ahhoz, hogy akár egy komoly karrier nehézségeivel megbirkózzon.

Az utálkozók véleménye persze nem annyira számít akkor, ha Lloyddal - aki az utóbbi időben Miami és Los Angeles között ingázik - a jelenleg legnagyobbnak számító popzenei producerek és előadók készítenek dalokat. A Black Eyed Peas-ből ismert Will.I.Am már decemberben készített egy felvételt Lloyddal közösen. Vagy lehet, hogy Red One-t, Lady Gaga producerét kellene elsőként említenem? Vagy Jay-Z-t...? Vagy Katy Perry-t? Vagy azt a Cherly Cole-Katy Perry-Rihanna-Cher Lloyd kollaborációt, amiről mostanában suttognak?

Eléggé shooting star-karriernek tűnik ez egyelőre, ami nagyon vicces azok után, hogy nem találtam olyan újságcikket, komolyabbat sem, ami Cher apjának neve elé ne a "munkanélküli" állandó jelzőt tette volna, pedig én aztán alapos vagyok.

A fenti videóblog pár héttel ezelőtt készült, nem sokkal azután, hogy Cher Lloyd stúdióba vonult. Természetesen saját Youtube-csatornája is van  (www.youtube.com/cherlloyd), ahol az összes X-faktoros produkciója és videós üzenete megtalálható.

Egy biztos: ennek a lánynak jobban a vérében van az r'n'b és a hiphop, mint a nagy afroamerikai énekesnők legendás dalait rongyosra énekelő, erőtlen, jólfésült magyar versenyzőknek. Csak hogy kedvet csináljak hozzá.

0 Tovább

Bevezetés a görög cigányzenébe

 

A To tragoudi ton gyfton ("A cigányok dala") ismerős lehet Tony Gatlif Vengo című filmjéből, igaz, ott spanyol nyelven hangzik el Remedios Silva Pisa előadásában, és a címe Naci En Alamo, azaz Alamoban születtem. Ezt a verziót Eleni Vitali énekli a Songs Of Greece's Gypsies című válogatáslemezen.

A To tragoudi ton gyfton eredetije az O Balamos, egy görög cigány dal, amit Vitalin kívül több görög énekes is feldolgozott, köztük Yorgos Katzaris, George Dalaras, Paschalis Terzis, Manolis Lidakis és Dionysis Tsaknis. Többek szerint a dalt Tsaknis szerezte a kilencvenes években, és elsőként a kevésbé ismert Yorgos Katsaris énekelte lemezre.

Szép.

 

0 Tovább

Gypsy Side

 

fotó: V.E.R.Z.I.O.

Tegnap este a Duna Autonómia leadta Gát Balázs 2006-os, Gypsy Side című filmjét. Csak a felénél kaptam észbe, és már látom, egyhamar nem lesz ismétlés, mindenesetre szólok, hogy érdemes megnézni.

Az amerikai gengszter rap műfajban alkotó, halmozottan tehetséges nyolcadik kerületi fiatalokról szól. Ahogy a rappet mereven elutasító édesapám fogalmazott freestyleban előadott szövegeiket hallgatva: "jobban tudnak magyarul, mint én!"

Az egyik legjobb rész az, amikor a tizenéves srácok tudatos előadóként mennek a hivatalba levédetni a dalaik szerzői jogait, de a többi legjobb rész is nagyon jó.

Ötven perc tömény jóság.

0 Tovább

Dzsipszizmus

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek