Egy kedves barátom remek linket küldött ma délután. Köszönet érte, mert a szlovén Modna magazinban megjelent Stranger and the Gypsies című anyagot eddig nem ismertem. A stáb véletlenül kötött ki a cigányok között, eredetileg a divathét miatt utaztak Macedóniába 2009 áprilisában.

A fiatal szlovén fotós, Marta Lamovsek így fogalmazza meg a sorozat történetét: "egy nagyvilági nőről szól, aki körbeutazza az egész világot a szabadság után kutatva, de nem talál semmit, míg végül el nem téved egy világtól elzárt, cigányok lakta faluba Macedónia déli részén. Nagy hatást tesz rá a cigányok életszeretete, és játékossága, ebből merít inspirációt azóta is...".

Martanak weboldala, és remek blogja is van. Utóbbiból megtudhatjuk, hogy közel éve fotózik, és ez idő szerint a londoni Central Saint Martins College of Art & Design posztgraduális képzésében vesz részt. A Stranger and the Gypsies felkeltette Warren Ellis író-forgatókönyvíró (korábban a Marvel Comics munkatársa) figyelmét is, aki az egyik képet a weboldalán is közzétette, hatásosan furának nevezve a képet, amelyen úgy tűnik, mintha tényleg egy "idegen életforma" sétálgatna a kelet-európai gyerekek között.

Tíz pont.

Ruhák és styling Davorka Požgan Smink Tinka Pobalinka Modell Ali The Marketa Produkciós asszisztens Erik Vidmar