Hófehérke

A valószínűleg álnéven alkotó fiatal bukaresti festő, Paul Hitter inspirációja a Balkán kultúrája, színei, történetei, zenéi, és egyre inkább a Balkánt benépesítő emberek, különösképp a cigányok.

Hitter a kulturális kavalkádot egyszerű témák mentén ragadja meg, bár sajátos felhanggal - a cigány nő és férfi, a vajda és a királynő, vagy a cigány koldus, tolvaj, virágárus, jósnő és vámpír, vagy a szerelem, az igazság, és a bűnbánat feldolgozása ugyanúgy megtalálható munkái között, mint Júdás, vagy Sztálin, illetve Mona Lisa, a Szűz Mária, vagy Frida Kahlo alakja. A stílus, ami a képeket összefűzi: "balkáni expresszionizmus".

Cigány Madonna

A legtöbb festmény, ha épp nem magasztosan szomorú, akkor egyben vicc is, de jóízű vicc, mint a korábbi, 2004-es munkái közül való Discovery Channel, vagy az anyóst ábrázoló kép, vagy egy újabb darab, a fentebb látható Hófehérke.

A manifesztójában Hitter leveszi a keresztvizet korunk művészetéről, és a trendi művészről, akit inkább tart üzletembernek, a saját munkájával kérkedő pojácának, mint alkotóművésznek, márpedig egy művész szerinte csak két dolgot akar: alkotni, és élvezni az életet.

Azt tanácsolja, hogy aki unja már az egykaptafára készülő, egyformán megfejthetetlen konceptuális műveket, vagy csak érteni akarja, amit lát, és nem bánja, ha egy jót röhöghet közben, de úgy, hogy a téma komolyságát is érezni tudja, az nézegesse inkább az ő műveit. Oké.

Paul hitter blogja: ITT.

Update 2011. június 21-én: Paul Hittert tényleg Paul Hitternek hívják. :)

Berlini koldus ("Begging in Berlin")

Cigány vezető ("Bulibasa")

Fuck Darwin