Fotó: AP Forrás: IBNLive

Az elmúlt több mint egy hétben olvasoktól három fontos linket kaptam. Hálás köszönet.

Először azt tudtam meg, hogy március végén rendezték Bukarestben a Miss Piranda szépségversenyt, amin cigánylányok indulnak. Kicsit szörfölgettem a neten, és a harmadik kattintásra kiderült, hogy ezt a versenyt 1991 óta minden évben megtartják ismert táncosok és énekesek közreműködésével. 1991 óta. Minden tavasszal. A Miss Pirandáról - illetve a hasonló szerb és magyar próbálkozásokról - bővebben írok hamarosan. Ha a Huffington Postnak elég érdekes téma, akkor nekem is!

A következő üzenet a Délmagyar.hu-hoz vezetett. Ők adtak hírt az első kecskeméti roma irodalmi szavalóversenyről, amit április 13-án rendeztek a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, és amin többségében roma fiatalok vettek részt, akik a "roma irodalom gyöngyszemeiből" készültek a megmérettetésre. A képgaléria mindent visz.

Megint egy kicsit szörfölgettem a neten, és kiderült, hogy idén április 13-án kilencedik alkalommal rendezték meg a kőbányai Széchenyi István Általános Iskolában a hagyományos kerületi roma vers- és prózamondó versenyt. Semmi fakszni, semmi látványos mellveregetés, vagy vérkomoly európai uniós stratégia, csak egy ugyanolyan iskolai rendezvény, mint a többi.

Április 9-én ugyancsak kilencedszer zajlott Taksonyban a IX. Országos József Attila Vers és Prózamondó Verseny cigánygyerekek számára. A szervezők a Roma Polgárjogi Mozgalom, és a Cigány Írószövetség, a fővédnök idén Dr Schmitt Pálné Makray Katalin volt.

A harmadik linket a Roma vagyok, karriert akarok! című fotókiállítás anyagához kaptam. A kiállítást a Corvinus Egyetem rendezte, a megnyitóval egybekötött beszélgetés április 11-én volt. A témák között ott volt az új romastratégia és a sokkal kézzel foghatóbb kérdések, mint a tanulás, és a munkaügy. A képek a Romaversitas ösztöndíjasairól és nem roma társaikról készültek átlagos egyetemi napokon. A Romaversitas Alapítvány tizenhárom éve segíti tehetséges roma fiatalok előmenetelét.

Information is beautiful.