A Channel 4 brit tévécsatorna pár héttel ezelőtti, Big Fat Gypsy Weddings (jelentése körülbelül "Bazi nagy roma lagzik") című, öt részes tévéműsora rekord nézőszámot produkált. Nem csak a fényűző esküvők dokumentálása, de a műsor szórakoztató, harsány szereplői is rengeteg rajongót szereztek a valóságshow-szerű adásnak.

Közben kiderült, hogy talán sokkal nagyobb dolgok vannak készülőben. 2010-ben romák és ír utazók százai vettek részt meghallgatásokon Nagy-Britannia szerte, köztük amatőr és profi énekesek, tradicionális zenekarok, breaktáncosok, és egyéb előadók. Kiderült továbbá, hogy a Travellers Got Talent és Bari Radt néven is ismert tehetségkutatót már 2009-ben megrendezték. (Travellersnek a vándorcigányokhoz hasonló életmódot folytató, ír származású utazókat hívják. A bari radt pedig "nagy, fontos estét" jelent.)

Tavaly kilenc regionális elődöntő után a beszámolók szerint óriási tömeget megmozgató finálét a sussexi Stowmarketben rendezték meg, bírónak pedig Seamus Cullent, a BBC tehetségkutató műsorának egyik döntnökét hívták meg.

A versenyt a 14 éves ír utazó, Olivia Ayres nyerte Amy Winehouse Valerie című dalával.

A tavalyi rendezvény szervezője az a Gypsy Media Company(!), amelyik a Big Fat Gypsy Wedding készítésében is közreműködött. Szerintük a tévék jelentős érdeklődést mutatnak Olivia iránt, és egy televíziós tehetségkutató megszervezése iránt is, amely egyesek szerint az ITV Britain's Got Talent című műsorának nézettségére is veszélyt jelenthetne.

Akár igazak az önálló műsorról szóló hírek, akár nem, Olivia Ayres azt nyilatkozta, be szeretne kerülni a következő X-Factor mezőnyébe. A kislányra jó hatással volt a szintén roma származású Cher Lloyd sikere. A szülők támogatják, és biztosak benne, hogy Simon Cowell is fel fog figyelni lányuk tehetségére.

A Traveller's Got Talent/Bari Radt weboldala: http://www.grthm.co.uk/travellers-got-talent.php