Tegnap már emlegettem Dr Ian Hancockot, aki az első cigány származású brit diák volt, aki phd diplomát szerzett blablabla. Hancock jó ideje a texasi egyetem romológia tanszékének vezetője, amely a cigánysággal kapcsolatos hivatalos dokumentumok és egyéb forrásanyagok legnagyobb gyűjteményével büszkélkedhet. (A romológia az a tudományág, ami a cigányság történetével, nyelvével, kultúrájával foglalkozik.)

Az Egyesült Államoknak a legfrissebb források szerint kétmillió cigány származású állampolgára van, de eléggé elszórtan, és "radar alatt" élnek, ezért is lehet ennyire erős Amerikában még mindig a hollywood és a magazinok által fűtött romantikus cigánykép, erről a nyitó posztok egyikében már írtam.

Texas államban Hancock szerint körülbelül húszezren élnek. Felmenőik jórészt Angliából érkeztek Oliver Cromwell ideje alatt, aki rabszolgának küldte ki őket a déli ültetvényekre. Így jöhettek létre később olyan, első hallásra furcsa társadalmi viszonyok, amelyben már felszabadított néger rabszolgák Jamaikában cigány származású rabszolgákkal dolgoztattak, de máig vannak hasonló háttérrel rendelkező afro-roma családok Kubában és Louisiánában is.

Sokan menekültek Amerikába a második világháború ideje alatt, részben a holokauszt elől, de élnek Texasban olyan cigányok is, akik felmenőik között tudhatják az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásakor - vagyis az első világháború után - Amerikába kivándorolt muzsikus családokat is.

Nigel Dickinson fotói egy a huszadik század elején Amerikába költözött cigány család sokadik generációjáról készültek.