A Hg.hu 2009 decemberében hírt adott egy külföldi prodzsektről, a Stadslab nevű, 2006-ban indított várostervező műhelyről, melynek lényege, hogy évről évre más, kritikus állapotban lévő közép-európai városrészek újragondolását tűzi ki célul. Link a cikkhez itt.

Két éve 11 építész (köztük nemzetközi szaktekintélyek) a Miskolc melletti Lyukó-völgyhöz a helyi önkormányzattal együttműködésben készített terveit mutatták be. Erről csak az után szereztem tudomást, hogy a Behance.net nevű, kreatívoknak indított közösségi portálon egy innen származó tervre bukkantam. A rendkívül népszerű Behancét fotósok, rajzolók, designerek, amatőrök és profik is használják munkáik bemutatására.

Az itt látott 11 különféle háztípus tervét egy belgrádi diák, Marija Blagojevic készítette. A Miskolchoz tartozó Lyukó-völgyben nagy számba élő romákat kívánták a közeli Perecesre átköltöztetni, hisz ezeknek az embereknek a völgybe telepítése és lakókörülményeik kezdettől fogva nagy problémát jelentettek a városrésznek, és nekik maguknak is.

A munka azzal kezdődött, hogy a cigánysor-elképzelést megbontva viszonylag nagy távolságban épített házakkal számoltak, de úgy, hogy túl távol se kerüljenek a családok korábbi lakhelyüktől, így próbálva megelőzni, hogy a korábbi szomszédi kapcsolatok felbomoljanak.

Nem láttam még terveket, amelyek ehhez hasonlóan számításba vették volna azt a tényt, hogy olyan népcsoportról van szó, olyan habitusú emberekről, akik - remélem, nem általánosítok tévesen, vagy nem lövök nagyon mellé, de - a szabadban jobban szeretnek lenni, mint a négy fal között.

A modernizált tornác-koncepció, valamint a házhoz tartozó, félig nyitott, de a szomszédoktól elzárt közösségi tér - kvázi három falú, nyitott nappali - nagyon kézenfekvő megoldások, melyek a majdani lakók igényeit figyelembe vevő, gondos tervezés eredményei. Annak a tipikus esete ez, amikor valamihez nem pénz kell, vagy anyag, ami pénzbe kerül, hanem csak ötlet, és szándék.

Persze megjelenik a szofisztikáltabb öko-tervezés is: a házak tetejét fű borítja, és virágok, de nem csak az esztétika és a zöld gondolkodás jegyében. A tetőre létrán lehet feljutni, így bővül az igénybe vehető tér.

A berendezéshez tervezett csempeminták sora már csak hab a tortán.

Hogy a tervek megvalósultak-e, illetve a megvalósításuk folyamatban van-e... Hamarosan kiderítem.

A rajzok egy része megtekinthető itt.

És ezzel akkor felvezetek egy új témát, ami rendszeresen visszatér majd a blogon: építészet és enteriőr.