Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Cigány-szerb zenetábor

 

Hol van Valjevo? Belgrádtól 100 kilóméterre délnyugati irányban. Mi van Valjevoban? Van például egy szép folyó, és van egy több turnusos cigány-szerb nyári zenei tábor, 2001 óta, legalábbis a honlap szerint.

Ezek a kedvenc híreim. Miközben megy a maszatolás a politikában, és az asztaltársaságokban, ami nem véletlen, hisz valójában SENKIT sem érdekel, hogy mi van az EU második legnagyobb kisebbségével, lehet, hogy engem sem, valahol, valakiknek mindig van egy kis eszük, és kitalálnak valamit, ami működik - vagy önkormányzati alapon, vagy nagyvállalati támogatással, vagy önálló vállalkozásként.

Miért ne lehetne jó módszer a pénzkeresésre akár roma, akár nem roma gyerekeket akár együtt bevezetni a cigány és a szerb zenei kultúra, és az evésig bezárólag a néphagyományok rendszerébe egy nyári tábor révén? Aki valaha járt, esetleg tartott foglalkozásokat nyári táborban, tudja, hogy sokkal több ragad a gyerekekre és a középiskolásokra rövid idő alatt, jó környezetben, jó társaságban, mint egész évben az iskolában - de tényleg.

Nekem ez az Amala School tetszik. Vannak táncórák, de lehet tanulni hangszeren játszani, és nyelvet is lehet tanulni, mindezeket többféle kombinációban és bontásban, változó - egyébként elég magas - árakon, amelyeket PayPallel lehet kifizetni. Ezzel együtt a szervezők azt javasolják, és ez szimpatikus, hogy két kurzusnál többet ne vállaljanak a jelentkezők.

És hát a koszt!

Kipróbálnám.

0 Tovább

A hercegkisasszony és a koldus

Ha van, amihez aztán tényleg nem értek, az a lósport.

Napok óta önbizalomhiány miatt halogatom ezt a posztot, mert még azt se tudom, hogy az event riding - talán díjugratás? vagy díjlovaglás? egyáltalán ez a kettő ugyanaz, vagy nem? - hogy van magyarul. És az, hogy express eventing?

Angliában él Phoebe Buckley, egy roma származású lány, aki 2009-ben azzal került az újságokba, hogy tök csóró létére - eleve nem gazdag, és azon belül nem arisztokrata létére - egy versenyen indult Zara Phillipsszel, Anna hercegnő lányával. A "Hercegkisasszony és a koldus", volt ilyen szalagcím is. Egyébként általában lazán GYPSY-ként hivatkoznak rá több cikk címében is a Telegraphtól a Guardianig. Végülis..

Phoebe Little Tigerrel a Badmintoni versenyen 2009-ben

De nem ez a lényeg. Meg még az se, hogy Phoebe cigány származású. Az, hogy miközben a társai luxus lószállítóval fuvarozzák a lovaikat, ő meg a szüleivel együtt évekig istállókat pucolt pénzért, hogy ne kelljen feladnia a versenyzést, már érdekesebb. Állítólag hatvan éve nem volt rá példa, hogy szegény sorból jövő versenyző komoly versenyen eredményt érjen el ebben a sportágban.

Phoebe a szüleivel

Igaz, hogy erre azért volt szükség, mert épp letelepedett vándorcigányoknak, mint Phoebeék is voltak még pár éve, nem annyira akartak hitelt adni a bankok, amikor arról volt szó, hogy ló kell, a lovat etetni kell, és egyáltalán, készülni kell a versenyekre, hisz van itt egy tehetséges, 11 éves gyerek, aki egy tévésorozatot látva határozta el, hogy zsoké(?) lesz.



Ez lassan tizenöt éve volt, és Phoebe még mindig versenyzik, a tavaly idényben az U25-ös mezőnyben (nem biztos, hogy tudom, az mi..) 6. helyezést ért el. Egy 2009-es újságcikk szerint már 12-20 ezer font közötti összeget keresett évente (ezt már értem), de kiemelkedő, minden gondot megoldó szponzori szerződése nem volt, és ez, ha jól tudom, továbbra is így van. Közben a versenyzés mellé - amelyben az Olimpiára való kijutás a cél - bejött vállalkozásként egy saját versenyló állomány kinevelése.

Ennek a huszonöt éves, egyedülálló lánynak ez az élete, és nem mondanám, ha ő nem mondaná, hogy az egyik ok, amiért sosem adná fel, pont az, hogy példát mutasson más roma lányoknak, vagy inkább alternatívát, legalább a nagyon korai házasságra. Ezt leszámítva nem foglalkoztatja, pláne nem hátráltatja a származása, amire az eredményein kívül talán az Identity Crisis, azaz Identitásválság névre keresztelt lova az egyik legjobb bizonyíték.

Igaz, nemrégiben volt zűr abból, hogy egy kézbesítetlen számla miatt azzal vádolták, egyáltalán nem akart fizetni, aztán meg azzal, hogy a pletyka terjesztőjét azzal fenyegette, felgyújta a házát.. Mindenesetre úgy tűnik, Phoebet nem kell félteni, kiáll magáért, ha úgy adódik. Mindeközben szerinte a ló az egyik legjobb mérce, hisz nem foglalkozik azzal, hogy aki megüli, arisztokrata-e, vagy cigány.

Hogy is szokták mondani, lovas nemzet vagyunk...? :/

Phoebe weboldala, ahol blogot is vezet: itt.

Phoebe Facebook-oldala: itt.

A Youtube-videó, ahol bemutatkozik: itt.

4 Tovább

Legyen idén is Sárkányfesztivál!

Csak hogy itt is meglegyen.

0 Tovább

Újságkivágásgyűjtök figyelmébe

The New York Times Magazine, 1938. július 31.

New York Sun, 1939. június 26.

Forrás: Smithsonian Center for Education and Museum Studies

0 Tovább

Ezt az előbb találtam

0 Tovább

The World Is Colorful


Másodszor rendeztek Bulgariaban roma divatshowt nemzetközi résztvevőkkel május 9-én. A szófiai székhelyű Roma Fashion a Facebookon is megtalálható.

0 Tovább

Roma lány a világ legerősebb ügynökségénél!

Fotó: Jordan Doner

Annyit tudni kell, mielőtt belekezdek a történetbe, hogy a világ két elsőszámú modellügynöksége az IMG és a Women. Vagy az IMG és a Next? Vagy az IMG és a Marilyn,  melyek közül az előbbi Palvin Barbara, az utóbbi Mihalik Enikő new yorki ügynöksége? Lényeg, hogy az IMG mindig ott van az utolsó kettőben, amikor a legnagyobb, legpénzesebb, legnagyobb presztizsű munkák elnyeréséért folyik a harc.

Csak azért mondom, mert az IMG modelljei között egy moldvai roma lány bukkant fel!

Két évvel ezelőtt nyáron Bukarestben jártam a Mandarina Modelsnél, mert épp 5-6 új modelljüknek csináltattak tesztfotókat (hírhedt nevén portfóliót) egy remek cseh fotóssal, ehhez az akcióhoz csatlakoztam én is két saját modellel. Nem ismertem a Mandarinát, újak voltak még, egyik délután le is huppantam az ügynökség tulaja - a harminc év körüli, volt londoni bankigazgató - mellé, aki büszkén mutatta be az összes lányt a weboldalról. Egyik különlegesebb és modellesebb arcú volt, mint a másik, tökéletes alakkal és mozdulatokkal.

 

Fotó: Lukáš Dvořák

Szavába vágva mutattam rá egy exotikus arcú, gyönyörű bronzos bőrű roma lányra, Olga Verdishre, akit a Mandarina ugyanúgy Moldvában fedezett fel, mint a modelljei többségét. Kérdeztem, milyen a lány, mi lesz a sorsa, mire kiderült, hogy az IMG és egyben a szakma legnagyobb hatalmú fejvadásza, Dominique Caffin nagyon odavan Olgáért, és szeretné, ha némi felkészítés után azonnal New Yorkba repülne.


Fotó: Lukáš Dvořák

Persze ilyen mondatok relatíve sokszor elhangzanak, és egészen addig, míg valaki szerződést is kap, és tényleg befut, csak ígéretnek számítanak. Nem is lepett meg, amikor később, más csatornákon keresztül azt hallottam, hogy Olga tényleg New Yorkban van, de a One Management modelljeként. Régen rossz, gondoltam, ugyanis a One már hónapok óta fennállása egyik legnagyobb finanszírozási válságától szenvedett, és úgy nézett ki, nem lesz befektető, aki életben tartja az egyébként nagyon nagy hírű és nagyon menő ügynökséget.

Aztán két évig nem tudtam semmit, és Olga, aki már 2009-ben is 22 éves volt, a bukaresti ügynökség weboldaláról is lekerült. Ennyi volt, megint nem lesz roma származású (óvatosan írom ezt le) szupermodell. Most viszont ott figyelnek a képei az IMG oldalán, méghozzá nem a több száz, felkészítés alatt álló, és leginkább Ázsiában dolgozó lány, hanem a véglegesre szerződtetett modellek között.

Túl sok új fotója nincs, és azok sem a divatfővárosokból származnak. Némelyiken mintha egy orosz közösségi oldal vagy egy orosz fotós vízjelei lennének, szóval kicsit fura az egész, de ott van az IMG-nél, és ha ott van, akkor valami lesz vele, bár még mindig benne van a pakliban, mert mindig benne van a pakliban, hogy mégsem lesz vele semmi - csak az már nem az ő hibája lesz.

Olga Verdish karrierjének alakulását figyelni fogom - posztok formájában. Milyen jó is lenne egy epizód a nem létező sorozatban, ahol az IMG new yorki főhadiszállásán értekezem Olga ügynökével, míg a háttérben bikinis lányok flangálnak, nem?!

1 Tovább

Végre!

Fotó: Lukáš Dvořák

Holnap reggel első dolgom lesz megírni a fotóhoz tartozó sztorit. Konkrétan breaking newsról van szó.

0 Tovább

Texasi cigányok

Tegnap már emlegettem Dr Ian Hancockot, aki az első cigány származású brit diák volt, aki phd diplomát szerzett blablabla. Hancock jó ideje a texasi egyetem romológia tanszékének vezetője, amely a cigánysággal kapcsolatos hivatalos dokumentumok és egyéb forrásanyagok legnagyobb gyűjteményével büszkélkedhet. (A romológia az a tudományág, ami a cigányság történetével, nyelvével, kultúrájával foglalkozik.)

Az Egyesült Államoknak a legfrissebb források szerint kétmillió cigány származású állampolgára van, de eléggé elszórtan, és "radar alatt" élnek, ezért is lehet ennyire erős Amerikában még mindig a hollywood és a magazinok által fűtött romantikus cigánykép, erről a nyitó posztok egyikében már írtam.

Texas államban Hancock szerint körülbelül húszezren élnek. Felmenőik jórészt Angliából érkeztek Oliver Cromwell ideje alatt, aki rabszolgának küldte ki őket a déli ültetvényekre. Így jöhettek létre később olyan, első hallásra furcsa társadalmi viszonyok, amelyben már felszabadított néger rabszolgák Jamaikában cigány származású rabszolgákkal dolgoztattak, de máig vannak hasonló háttérrel rendelkező afro-roma családok Kubában és Louisiánában is.

Sokan menekültek Amerikába a második világháború ideje alatt, részben a holokauszt elől, de élnek Texasban olyan cigányok is, akik felmenőik között tudhatják az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásakor - vagyis az első világháború után - Amerikába kivándorolt muzsikus családokat is.

Nigel Dickinson fotói egy a huszadik század elején Amerikába költözött cigány család sokadik generációjáról készültek.

 

 

3 Tovább

Végre!

A Nrado.com összeírt egy méretes listát az interneten fellelhető, cigánysággal kapcsolatos weboldalakból.

A Nradoból elég komoly nemzetközi agytröszt lehet a közeljövőben, megérdemelne egy külön posztot. Tagjai között tudhatja például Dr. Ian Hancockot, aki az első roma származású diák volt Nagy-Britanniában, aki phd diplomát szerzett - negyven évvel ezelőtt.

Aki tud még olyan linket, amit érdemes lenne hozzátenni a gyűjtéshez, küldjön egy emailt a romanigypsy@gmail.com címre.

Hajrá!

 

0 Tovább

Dzsipszizmus

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek